Historien börjar då en viss Jeremy Moon från Nya Zeeland kom i kontakt med merinoull farmare och man började producera funktions plagg i en värld som total dominerades av syntet. 

Från bergen på södra ön införskaffas den bästa merinoullen från certifierade farmare. Icebreaker producerar sedan sina produkter med den senaste teknologin i en etisk- och miljömässig process.

Vad är fördelarna med merinoull:

Fin fiber

För att mäta hur fin ullen är så kollar man på hur tunn ullfibern är. Diametern eller grovheten på fibern anges i mikrometer eller mikron som det också kallas. En finare merinoull ligger på 17-23 mikron och merinoull från Icebreaker ligger runt 23 mikron, för att jämföra med ett människohår som ligger på ca 60 mikron. Det andra man kollar på är antalet krusningar per centimeter. Med upp till 40 krusningar per centimeter är merinoullen överlägsen andra ullfibrer.

Merinoullen binder värme

De tunna fibrerna och de täta krusningarna skapar en mängd mikroskopiska luftfickor i tyget. När din kropp avger värme, så byggs ett isolerande, värmande luftlager upp i dessa fickor. (Merinoullen isolerar alltså ungefär på samma sätt som dun och syntetfyllning av hög kvalitet.) De täta krusningarna hindrar samtidigt att värmen leds bort från huden.

Merinoull värmer även vid fukt

När du svettas transporteras en del fukt vidare ut genom ullmaterialet, men en del stannar också på vägen. Men till skillnad från till exempel bomull, så kan ullen absorbera vätska upp till cirka trettio procent av sin egen torrvikt utan att du upplever den som blöt. Denna unika egenskap är extra bra om du växlar mellan aktivitet och vila, som i skidbacken och sittliften.

Undvik dålig lukt

Tycker du att underställ kan lukta illa efter några dagars användning? Då är de sannolikt inte gjorda av merinoull. I ull finns ämnet kreatin som bryter ner illaluktande bakterier. Ullens goda vattenavvisande egenskaper bidrar också till att bakterier inte växer till sig. En annan fördel är att det ofta räcker med att vädra ullplagg, för att eventuell lukt ska försvinna.

Förnybar råvara

En av ullens stora fördelar är att den är förnybar, eftersom fåren kan klippas flera gånger om året. En viktig aspekt av ullproduktionen är djurhållningen. Vi på Friluftsfabriken ställer vi tydliga krav på våra leverantörer, t ex får inte ”mulesing” förekomma inom produktionen. Vi vill att både djur, natur och människor inom ullproduktionen tas om hand på ett bra sätt.

Hållbar merinoull

Merinullen är biologiskt nedbrytbar om den inte blandas med syntetmaterial, och den är återvinningsbar. Icebreaker och många andra företag som jobbar med merinoull utvecklar nu lösningar för att ta tillvara på spillmaterial och uttjänta ullprodukter. De arbetar också med att vid tvättning och färgning av råvaran förbruka så lite vatten som möjligt och inte släppa ut farliga ämnen.

Tvätta skonsamt

Ullens naturliga fetthalt är en viktig del av materialets goda egenskaper. Man kan tvätta plaggen med flytande miljövänligt tvättmedel och för att bevara eller återvinna alla egenskaperna så bör man använda sig av ett ulltvättmedel. Det är inga problem att tvätta plaggen i maskin, följ bara de tvättråd som står på produkten. Men vid frekvent användning så räcker det oftast att man säljer upp plagget och låter det lufttorka.