När det fantastiska skidområdet Portes du Soleil på gränsen mellan Schweiz och Frankrike, skrudat om till sommar och höst är det ett lika underbart ställe att vandra i som att åka skidor i på vintern.

Våra vandringar brukar utgå från lilla byn Champoussin som ligger på 1650 m och med sin centrala placering i området gör att man enkelt kan planera flera olika dagsturer som bjuder på stor variation.

Vad sägs om slingrande stigar och grusvägar där du i varje kurva får en ny utsikt med häpnadsväckande berg i horisonten, eller gröna ängar fullt med kossor och deras klingande klockor om halsen?  Du får känslan av att vara mitt i “Sound of Music”.

Efter några timmar till fots, smakar det gott med en kall öl och god lunch på någon av alla de mysiga restauranger som finns strategiskt placerade över hela berget. Lite vila och påfyllning av kolhydrater och vätska så tar du dig an hemvägen med lättare steg. Det som hägrar är after walk på någon av Champoussins vattenhål som ligger på solsidan.

Förutom att maten är god och drycken kall, gör detta din vandring lättare då du inte behöver bära med dig så mycket. Det räcker med vatten och lite snacks, om man inte vill skapa sin egna “glamourvandring” förstås och smyga ner en flaska bubbel och lite jordgubbar i gubbens rygga. Det finns fantastiska utsiktsställen att njuta detta på.