Det spelar ingen roll om vintern varit snörik eller bara regnat bort, när våren gör sin efterlängtade entré blir alltid löparsuget större. Då jag ofta hamnat på klassiska ställen som vid Kypesjön och Kransmossen i Borås var man nu sugen på något nytt.

För att bryta gamla vanor begav jag mig istället upp till Ymer som ligger i anslutning till stadsdelen Brämhult (nordöstra Borås). Vintertid är Ymer välkänt som ett andra hem för stadens längdåkningsfantaster. Målet var att hitta ett och annat kärr att få skita ner sig ordentligt i, eftersom regnet fallit rätt kraftigt dagarna innan var detta inte särskilt svårnått. Eftersom våren till en början inte bjuder på alltför många plusgrader, men ändå har en oerhört värmande sol, passar merinoullen som handen i handsken när det kommer till material. Ena stunden svalkande när svetten rinner längs ryggen och kort därefter värmande när solen gått ner och kylan kommer krypande. Inget kylande effekt trots att svetten nyss rann, vilken grej med ett naturmaterial som anpassar sig! Som i många andra fall kommer lager-på-lager-principen väl till pass och vill man så går det fint att bygga med ull hela vägen – från kalsonger till sport-bh, t-shirt, linne eller långärmat, leggings och tunn tröja att fånga vinden med och kanske viktigast av allt; strumporna.

Som ni säkert förstår är kärleken till merinoullen stor och som sagt; den passar till alla tillfällen. Dessutom är det ett miljövänligt alternativ på flera sätt. Dels genom att ullen i sig är ett naturmaterial och tack vare sina näst intill magiska fibrer håller sig fräscht flera dagar i sträck. Låt kläderna sitta på när du går in i duschen efter träningspasset, vrid ur plaggen i inte alltför varmt vatten och häng sedan på tork. Nästa dag är de som nya igen! Snacka om att spara på strömmen och låta tvättmaskinen få vila lite grann. En tvätt varannan vecka räcker. Ja, det är faktiskt sant!