Ett äventyr behöver ju inte vara på andra sidan jorden, framförallt inte när vi har ett helt magiskt land som Norge angränsade till oss. Cirka 8 timmar med bil från Borås så hamnar man i Jotunheimen och vid foten av Galdhøpiggen, Nordens högsta berg med sisa 2469 m.ö.h.

Vi körde klockan 23 på kvällen innan och turades om att köra, sova eller fylla på med kaffe, allt för att slippa alla bilar. Det var väl vi och någon taxi genom Oslo.

Galdhøpiggen

Vi var där i början av augusti så då vi startade resan uppåt var det en merinoull T-Shirt och  ett par Fjällräven Keb Trousers, jackan och förstärkningsplagget fick ligga o vänta på oss i ryggsäcken. På vägen upp gjorde vi lite bekantskap med ett gäng merinofår. Klättringen tog oss sakta o säkert upp mot snögränsen och upp mot toppen.

Väl uppe på toppen fick vi i oss en go gulaschsoppa och kunde njuta av en helt magisk utsikt innan det var dags och vända ner igen.

På vägen ner så tog vi lite av en genväg, vi hade sett en solsida, helt fri från överhäng och inte en minsta risk till ras, det blev dagens ”pulkabacke”. Så resan ner till Spiterstulen Fjällstation gick betydligt mycket fortare. Men annars bör man nor räkna med 6-7 timmar upp o ner med goa pauser o gott tempo.

Kvällen avslutades med en god natts sömn i anslutning till Fjällstationen, och vi fick nys om en mängd andra dagsturer för kommande dag innan vi skulle bege oss iväg söder över mot Besseggen.

Besseggen

Efter ett par ganska krävande dagar så parkerade vi bilen vid Gjendesheim Turisthytte som ligger precis jämte kajen där man hoppar på båten för att åka bort till ”starten” av leden som skulle ta oss längs Besseggen tillbaka till samma ställe. Vi slog upp tälten med bra utsikt över sjön och delade historier med andra vandrare kring lägerelden.

En god natts sömn senare så var vi uppe när solen gick upp, man var nämligen tvungen att ta en biljett för att komma med den första båten. Något som visade sig vara ett genidrag då ju närmare klockan blev avgångstid, desto mer bussar med folk kom.

Vandringen tillbaka började i lättare stigar och blev brantare och brantare innan toppen var nådd. Inga klätterkunskaper krävdes och vi mötte och gick med personer i alla åldrar. Cirka 5 timmar från att båten släppt av oss var vi tillbaka där vi började och efter lite käk så drog vi tillbaka hem.