”Aldrig tidigare har en Fjällräven Classic-vandring varit så bergig. Vandra upp och ner 10,000ft + (3000m ^) toppar i ett land av björnar, prärievargar och kungsörn – lär känna hundratals andra vandrare när du ändå håller på!”
(Citat från classic.fjallraven.com)

Sommaren 2016 deltog Friluftsfabriken på Fjällräven Classic Sverige, en vandring längs Kungsleden. Redan där, någonstans i närheten av Kebnekaises fot, fick vi nys om att sommaren 2017 skulle kunna innebära ett äventyr helt i en klass för sig… Ett helt nytt koncept med vandring utanför Europa och på högre höjder än någonsin – Classic goes USA. För oss helt oemotståndligt, såklart.

Så efter att midsommar firandet hoppade vi på ett plan från sommar Europa och landande i Denver, USA. väl där så begav vi oss in i Rocky Mountains och mötte upp resten av äventyrare från hela välden i en liten skidort: Copper Mountain. Efter lite introduktion och genomgång av äventyret av självaste Johan Skullman begav vi oss via bussar till en ännu mindre håla Montezuma.

Väl där så började vandringen uppåt mot första toppen över 12000 feet (ca 3658 meter över havet), men med vandringskängor från Han Wag, jag själv körde på Tudela Light GTX och farsan som bär på lite mer ”erfarenhet” snörade på sig ett par Tatra Wide GTX. Med en slimmad packning för min del så kändes Fjällräven Abisko Friluft 45 som ett självklart val, medans farsan som fick bära det något tyngre tältet (Abisko Lite 2: 2,07 kg) packade Fjällräven Abisko 65 till max.

Kanske var det väldens äckligaste energigodis eller bra val av utrustning som tog oss lätt till första toppen (jag tror på det sistnämnda) men väl där fick vi skåda en magisk utsikt.

Vandringen fortsatte sedan ner mot trädgränsen igen mot första ”Campsiten”, skillnaden mot Sverige så får man inte tälta var man vill i USA. Väl där så mötta vi upp alla andra deltagare 0ch fick ta del av ”hur man sätter upp ett tält på olika språk”. Var av en äldre herre från Moab, Utah lärde mig att ”om man inte kan sätta upp ett tält utan tältpinnar i marken kan man inte sätta upp ett tält.”

Efter en god natts sömn på så bar det sedan vidare upp mot nästa topp över 12000 feet. I och med att vi viste att detta var den dag då vi skulle knalla som längst var vi väldigt nog med o ta pauser med jämna mellanrum. Pudrade om fötterna med barnpuder för att inte riskera skoskav.

Efter en lång dags vandring så var det dags att slå läger igen, men då det kunde finnas björn i området var vi tvungna att lägga allt från mat till tandkräm i speciella Bear-kanteens för att inte få oväntat besök.

Sista dagen tog oss vi en bergskant tillbaka till Copper Mountain och ett välförtjänt bubbelbad.

För att kolla lite närmare på vad som fanns i farsans packning

Ryggsäck: Fjällräven Abisko 65 liter
Tält: Abisko Lite 2
Liggunderlag: Exped Synmat UL 7 inkl. schnozzel Pumpbag
Sovsäck: Haglöfs Ursus -2
Kudde: Coccoon Travel Pillow
T-shirt i merinoull från Icebreaker, 2 st
Långärmad t-shirt i merinoull, Icebreaker, 1st
Lager 2-tröja i merinoull: Victory fullzip, Icebreaker
Boxershorts i merinoull, Icebreaker, 3st
Vandringsstrumpor i merinoull, Icebreaker, 3st
Vandringsshorts: Abisko Lite Shorts, Fjällräven
Regnställ: Fjällrävens Keb Eco-Shell
Förstärkningsplagg: Keb Lite Padded Jacket
Kök: Primus Lite+
Kompass: Brunton
Kniv: Eldris från Morakniv
Vandringsstavar: Scott Trail Pole
Vind- och vattenavvisande handskar: Hestra Tactility Glove
Tunn mössa i merinoull från Icebeaker.
Vattenflaska: Klean Kanteen
Frystorkad mat, Blå Band
Kängor: Hanwag Tatra Wide GTX