Amerikas 50:e delstat ligger ett par timmar ut från fastlandet i Stilla Havet. En övärld som har ett varierande landskap och där mycket kretsade kring havet.

Självklart är det surfingen som är det stora fokuset och de lokala kidsen kunde surfa på allt, till och med brickor från McDonalds. Det är även ett land som alla är vänliga och hjälpsamma, såg busschauffören att en äldre herre med rollator promenerade i samma riktning som han skulle så stanna han och plockade upp honom.  Enda gången de inte var allt för gästvänliga var väl då vi besökte Sandy Beach.

Sandy Beach är en av USAs farligaste stränder..

..på grund av vågorna växter enorma och bryter precis på stranden. Detta gör att har man inte koll på läget kan man lätt få åka med ambulansen där ifrån men en axel ur led. Men det är också just dessa vågor som gör den Stranden till bodysurfingen eller boggieboardens mecka. Är du här så kolla hur ”the locals” gör för att undvika att bli pressad ner mot sandbotten och istället ”ploppa upp” på baksidan av vågen.

Sandy beach hittar ni på Oahu och nås lättast med localbussen för ett par dollar. ($2,50 betala jag)

Ett annat guldkorn på Oahu är Stairway to heaven, där du riskerar en böter på upp till $1000. Detta på grunda av att de 3299 trappstegen mot toppen har sett sina bättre dagar.

Men skall man göra det så se till att du gör det med någon som varit där innan. När vi besteg den så var jag en av 6 vara av två av oss aldrig gjort den innan. Men så visst var det lite nervöst att smita genom ett bostadsområde och i snårig djungel kl.1-2 på natten, innan klättringen upp för trapporna och mot toppen kunde inledas. Men toppen nåddes strax efter klockan 3 och då var det bara och invänta solen. Väl när solen gick upp så var vi väl säkert en 30 personer som njöt av den mest magiska utsikt.

Väl där uppe så fick vi lära oss att det finns en annan väg (helt laglig) upp till toppen men att den skulle ta nästan 3-4 gånger längre.  Moanalua Trai, ser till att du kringgår vakterna men att du även missat den magiska utsikten på väg ner för Stairway of Heaven.

Väl nere i bostads området var det enda vi stötte på en lite arg lärare som bestämt berättade att vi inte fick gå över skolgården.

På hiken:

 • Skor – inga flipflipp!
 • Shorts
 • lätt regnjacka – det kan växla fort i bergen
 • T-Shirt (även en extra som du byter om till då solen skall väntas in, det blir svettigt i tropiken)
 • 2-3 liter vatten
 • Snacks av något slag.
Det är ju som sagt mer än vara en och efter att ha hängt på Oahu första veckan hoppade jag på flyget, och 55 min senaste landade jag på Big Island, den största och mest sydliga av alla öar.

Väl här så fick jag snabbt lära mig att bussar eller framförallt tidstabeller inte existerade på ön så det var bara och lifta till närmaste stad, som för mig var Hilo. En mysig stad där det enda negativa var att det kanske regnande mer än solen sken. Men herrn som hade Hostelet jag checkade in på berättade för mig att det bara var så, Hilo regna det och på andra sidan Kona sken solen.

Väl här så lärda jag känna två tyska killar vid frukosten och jag fick lifta med dem upp till Mauna Kea(världens högsta berg om man som vissa amerikaner gör och räknar från botten av Stilla havet). Väl uppe på 3000 meter så fick man lära sig om stjärnor, rymden och annat som studerades där. Då jag blev lite rastlös så bestämde jag mig för att lika sista biten upp till toppen på 4207 meter. Det var lite som att knalla runt på Mars med all den röda sanden.

På hiken

 • Shorts
 • Merinull, knä långa kalsonger,  T-shirt och Hoodie
 • Förstärkningsjacka, Dun Primaloft eller Merinoloft. Temperaturen sjönk till +1 grad då solen gått ner.
 • Lätt regn/vindjacka och byxor. Haglöfs L.I.M.
 • Skor, jag körde på en låg stabilare.
 • Vattenflaska och snacks
 • lätt ryggsäck, ca 24 liter .

Utöver detta så finns det ganska mycket och se allt från Kafferosterier till en aktiv vulkan på södra delen av ön, Kilauea. Så känner du att du inte vill lifta dig runt ön så rekommenderar jag att du hyr dig en bil.

Efter en kortare flygresa med ett plan för max 6 personer så hade jag inlett till Maui. Ett ställe men många anisen även detta, vackra stränder, regnskogar och super vågor.

Här snorklade vi med sköldpaddor ena dagen, surfa en annan för att nästa sitta o chilla i en hängmatta jämte en toppstuga efter en djungel vandring. Väl här bodde jag på ett toppen hostel, Banana Bungalow som arrangerade aktiviteter och körde på ett nytt äventyr varje dag i veckan, detta helt utan kostnad. Fanns även en jacuzzi som var ganska trevligt att krypa i efter morgon surfen.